KRUCHE CIASTO Z BORÓWKAMI

ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki konfitur lub dżemu z czerwonych borówek
kruszonka:

  • 5 dag mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 5 dag cukru
Przygotuj kruszonkę: masło posiekaj z mąką i cukrem, szybko zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż na pół godziny do lodówki, potem zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Przygotuj ciasto: mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pozostałe składniki (bez konfitur) i starannie wyrób. Włóż na 30 minut do lodówki, a potem rozwałkuj, przełóż na blachę i piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st.C. Na wierzchu ciasta rozłóż konfitury, posyp kruszonką i piecz jeszcze 15 minut.

Debbie Becks Cooper. Kawałek ciasta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz