ŚLEDZIE W PIERZYNCE


  • 60 dag śledzi solonych
  • 12 dag cebuli (1 duża)
  • 25 dag marchewki (2 duże)
  • 30 dag ziemniaków (3 średnie)
  • 4 jajka
  • 10 dag żółtego sera
  • ok. 5 łyżek majonezu
  • ok. 5 łyżek śmietany 18%
  • sól, pieprz, kilka gałązek koperku
zalewa do śledzi:

  • ok. 1/2 litra zimnej wody
  • 3-4 łyżki octu 10%
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 dag cebuli (1 mała)
  • ok. 1/2 łyżeczki cukru
Śledzie przełożyć do miski, zalać zimną wodą i moczyć przez około 30 minut. Wyciągnąć, osączyć z wody i przełożyć do czystej miski. Zrobić zalewę: do zimnej wody dodać ocet, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę cebulę i cukier. Wymieszać, zagotować i ostudzić. Zalać śledzie i pozostawić na 12 godzin, Wyjąć, opłukać i pokroić w 1 cm paski. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę i ziemniaki umyć, ugotować w skórce i ostudzić. Obrać ze skórki i zetrzeć osobno na tarce o dużych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miseczki przełożyć majonez i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i podzielić na trzy części. Do przezroczystej salaterki wyłożyć 1/3 część sosu, potem warstwę śledzi, cebuli, marchewki, 1/3 część sosu, ziemniaki, jajka, 1/3 część sosu i na górę żółty ser. Wierzch udekorować koperkiem. Gotową sałatkę włożyć do lodówki do schłodzenia.


Pieter Claesz. Martwa natura z kieliszkiem wina, śledziem i chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz