TROCHĘ ZIÓŁ I PRZYPRAW

Ziele angielskie (pimenta dioica)
Nazywane także pieprzem angielskim lub jamajskim - jest owocem drzewa pimentowego. Suszy się je, gdy nie są dojrzałe. Z wyglądu ziarenka ziela angielskiego są podobne do pieprzu, mają jednak bardziej delikatny smak, a zapachem przypominają połączone aromaty cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i kwiatu muszkatołowego. Ziele angielskie doskonale nadaje się dziczyzny, farszów, drobiu i kiełbas. Bardzo poprawia smak gulaszu, sosów, zup i różnych marynat. Dodając ziele angielskie możemy poprawić smak zupy z zielonego groszku, ketchupu lub sosu pomidorowego, kompotu z owoców, sosów do ryb, jaj.

Bazylia pospolita (ocimum basilicum)




Roślina jednoroczna osiągająca wysokość 30-40 cm. Kwitnie w lipcu i sierpniu, ma silny balsamiczny zapach, dzięki któremu dawniej wchodziła do wielu kompozycji bukietowych, a obecnie w ogrodach Azji bywa sadzona w celu odstraszania mszyc. Bazylia udaje się na każdej glebie ogrodowej, ale musi to być miejsce nasłonecznione i osłonięte od wiatru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz