farsz:
- 1 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 40 dag grzybów
- 2 jajka
- majeranek
- sól
- pieprz
ponadto:
- średnia głowka kapusty
- ok. 1/2 litra rosołu
- ketchup
Ziemniaki obrać ze skórki, umyć i zetrzeć na tarce (jak na placki ziemniaczane). Odcisnąć z wody, wodę z wierzchu wylać, a pozostałą na dnie talerza skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na maśle. Grzyby oczyścić i opłukać. Sparzyć gorącą wodą, ostudzić i pokroić. Następnie dodać je do zrumienionej cebuli i wymieszać. Dodać sól, pieprz i dusić około 20 minut. Ostudzić i dodać do nich starte ziemniaki, jajka i majeranek. Przyprawić do smaku i wymieszać. Kapustę obrać z zewnętrznych liści i wykroić głąb. Umyć i włożyć do garnka z gotującą się posoloną wodą. Następnie z kapusty zdejmować stopniowo mięknące liście i ostudzić. Na liście kapusty kłaść po około 1 i 1/2 łyżki farszu. Liście składać do wewnątrz i rolować. Do dużego rondla włożyć gołąbki i zalać je gorącym rosołem. Dusić pod przykryciem około godziny. Z podanych składników wychodzi ok. 16 gołąbków. Gołąbki podawać na ciepło polane ketchupem.
Vincent van Gogh. Martwa natura z głową kapusty i drewniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz