ZUPA KOPERKOWA


  • 1 pęczek koperku
  • 2 średnie ziemniaczki (ok. 20 dag)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1/2 litra rosołu
  • liść laurowy
  • sól
  • przyprawa w płynie maggi
  • 4 łyżki śmietany 12%
Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liść laurowy i chwilkę pogotować. Do 1/2 szklanki wody dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Wymieszać i przyprawić do smaku.

Priska Wettstein. Martwa natura z koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz