- 1 pęczek koperku
- 2 średnie ziemniaczki (ok. 20 dag)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- ok. 1/2 litra rosołu
- liść laurowy
- sól
- przyprawa w płynie maggi
- 4 łyżki śmietany 12%
Koperek opłukać i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, pokroić w małą kostkę i ugotować osobno. Cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na maśle i zalać gorącym rosołem. Do rosołu dodać liść laurowy i chwilkę pogotować. Do 1/2 szklanki wody dodać śmietanę, dokładnie rozmieszać i wlać do gotującego się rosołu. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia. Następnie do zupy dodać pokrojony koperek i ugotowane wcześniej ziemniaki. Wymieszać i przyprawić do smaku.
Priska Wettstein. Martwa natura z koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz