TORCIK MARCHEWKOWY


  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 3 marchewki
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 10 dag posiekanych migdałów
masa:

  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag masła
  • 20 dag tłustego twarożku śmietankowego
  • aromat waniliowy
Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym, solą i cynamonem. Marchewki zetrzyj na drobnej tarce. Do mąki dodaj olej, wymieszaj. Ucieraj mikserem, kolejno wbijając po jednym jajku. Na koniec dodaj marchewki i migdały, ciasto dokładnie wymieszaj, przełóż do formy posmarowanej masłem, wyrównaj powierzchnię. Piecz godzinę w temperaturze 170 st. C. Jeśli wierzch zanadto się rumieni, przykryj ciasto pergaminem. Upieczony torcik wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Zrób masę: stop masło, odłóż je, aby przestygło. Utrzyj mikserem twarożek z cukrem pudrem i aromatem waniliowym. Nie przerywając ucierania, powolutku wlewaj masło. Gotową masę rozsmaruj na torcie.

Duncan Grunt. Martwa natura z marchewkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz