ZUPA CEBULOWA Z GRZANKAMI


  • 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ok. 750 ml bulionu
  • przyprawa w płynie maggi
  • sól
  • pieprz
oraz:

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 10 dag żółtego sera (np. ementaler)
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Ostudzić i zmiksować blenderem. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie maggi, solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gorącą zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.

Julian Merrow-Smith. Cebule i marokańska miska.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz