- 1/2 kg cebuli
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki mąki pszennej
- ok. 750 ml bulionu
- przyprawa w płynie maggi
- sól
- pieprz
oraz:
- 4 kromki chleba tostowego
- 10 dag żółtego sera (np. ementaler)
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w plasterki. Następnie zrumienić na maśle. Pod koniec dodać zmiażdżony czosnek i mąkę pszenną. Ostudzić i zmiksować blenderem. Wlać bulion i zagotować. Na koniec przyprawić do smaku przyprawą w płynie maggi, solą i pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę i zrumienić na patelni teflonowej (bez tłuszczu). Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gorącą zupę cebulową rozlać do talerzy. Na wierzchu położyć grzanki i posypać żółtym serem.
Julian Merrow-Smith. Cebule i marokańska miska.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz