- 80 dag ziemniaków
- 10 dag marchewki
- 10 dag korzenia pietruszki
- 5 dag selera
- 3 dag zielonej soczewicy (2 pełne łyżki)
- ok. 2 litry rosołu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag cebuli
- 4 łyżki smalcu
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- przyprawa w płynie maggi
- natka zielonej pietruszki
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie dodać czosnek (obrany i pokrojony w kostkę lub cały w łupinach). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie maggi. Posypać natką zielonej pietruszki.
Marie Fox. Miska zupy i srebrna łyżka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz