KARTOFLANKA Z SOCZEWICĄ


  • 80 dag ziemniaków
  • 10 dag marchewki
  • 10 dag korzenia pietruszki
  • 5 dag selera
  • 3 dag zielonej soczewicy (2 pełne łyżki)
  • ok. 2 litry rosołu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag cebuli
  • 4 łyżki smalcu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • przyprawa w płynie maggi
  • natka zielonej pietruszki
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Soczewicę opłukać. Wszystko razem przełożyć do dużego garnka i zalać gorącym rosołem. Dodać ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut. Następnie dodać czosnek (obrany i pokrojony w kostkę lub cały w łupinach). Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym smalcu. Dodać mąkę pszenną, razem dokładnie wymieszać i lekko zrumienić. Następnie dodać 1/2 szklanki zimnej wody. Razem dokładnie rozmieszać i wlać do zupy. Całość razem wymieszać i zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie maggi. Posypać natką zielonej pietruszki.

Marie Fox. Miska zupy i srebrna łyżka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz