- 50 dag młodej kapusty
- sól
- 10 dag cebuli
- oliwa lub olej
- 10 dag marchwi
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki śmietany 18%
- majeranek
- pieprz
Młodą kapustę opłukać i poszatkować. Posolić, wymieszać i odstawić na 30 minut, następnie odcisnąć. Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać z łusek i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać kapustę, razem wymieszać i smażyć chwilkę. Następnie wlać ok. 2 litry bulionu lub wody (można też dodać kostkę rosołową). Dodać marchewkę, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Wszystko razem wymieszać i gotować do miękkości warzyw. Na koniec dodać śmietanę i szczyptę majeranku. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Abdul Mati Karwein. Czerwona kapusta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz