- 35 dag dyni (waga po obraniu)
- 20 dag cebuli
- 2 łyżki klarowanego masła
- 20 dag marchwi
- 4 dag selera (korzeń)
- 5 g świeżego imbiru
- 2 liście laurowe
- 2 ząbki czosnku
- curry
- tymianek
- sos sojowy
- sól, pieprz
- natka zielonej pietruszki
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Masło klarowane roztopić, przełożyć do niego cebulę i zeszklić. Marchew i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Imbir obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do cebuli dodać marchew, seler, imbir, liście laurowe i wlać 500 ml wody. Wszystko razem wymieszać i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Dynię obrać, oczyścić, opłukać i pokroić w kostkę. Do nowego garnka wlać kolejne 500 ml wody i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić pokrojoną w kostkę dynię. Gotować przez około 10 minut (bez przykrycia) na małym ogniu do miękkości. Czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z ugotowanymi jarzynami, a wyciągnąć z niego liście laurowe. Całość zmiksować blenderem. Do zmiksowanej zupy przelać dynię wraz z wodą, w której się gotowała. Następnie dodać szczyptę curry, tymianku i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Roger Roberts. Dynia i jabłka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz