ZUPA BRUKSELKOWA


  • 50 dag brukselki
  • 20 dag cebuli
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu
  • 2 liście laurowe
  • 50 dag ziemniaków
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • mielony kminek
  • gałka muszkatołowa
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • natka zielonej pietruszki
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i dodać liście laurowe. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Do zupy dodać ziemniaki i brukselkę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą, ponowie dokładnie razem wymieszać i zagotować zupę. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę zielonej pietruszki.
Joanna Bingham. Talerz z brukselkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz