- 50 dag brukselki
- 20 dag cebuli
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu
- 2 liście laurowe
- 50 dag ziemniaków
- 2 łyżki śmietany 18%
- mielony kminek
- gałka muszkatołowa
- sos sojowy
- sól, pieprz
- natka zielonej pietruszki
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Przełożyć na rozgrzany olej i zeszklić. Czosnek obrać, opłukać i zmiażdżyć. Dodać do cebuli i jeszcze chwilę razem smażyć. Następnie zalać bulionem i dodać liście laurowe. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Brukselkę opłukać, osuszyć i przekroić na pół. Do zupy dodać ziemniaki i brukselkę. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20 minut. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Wlać do garnka z zupą, ponowie dokładnie razem wymieszać i zagotować zupę. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę mielonego kminku, gałki muszkatołowej i kilka kropli sosu sojowego. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę zielonej pietruszki.
Joanna Bingham. Talerz z brukselkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz