ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU


  • 750 ml bulionu
  • 45 dag zielonego groszku (mrożonego)
  • kilka listków lubczyku
  • 15 dag cebuli
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
oraz:

  • groszek ptysiowy
  • koperek
Do gorącego bulionu dodać mrożony zielony groszek i pokrojony lubczyk. Gdy się zagotuje. gotować pod przykryciem przez około 8 minut na średnim ogniu. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać klarowane masło, przełożyć cebulę i zeszklić. czosnek obrać i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, wymieszać i razem chwilkę smażyć. Następnie całość przełożyć do zupy, wymieszać i pogotować jeszcze razem przez około 3 minuty. Zdjąć z ognia, dodać szczyptę gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Całość zmiksować blenderem (na koniec można dodać 1 łyżkę śmietany 18%, wymieszać i już nie gotować). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i posypać koperkiem.

Victoria Haffey. Martwa natura z zielonym groszkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz