PIGWOWO-ŻURAWINOWY DODATEK DO HETBATY


  • 3 duże pigwy
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 puszka ananasa
  • 20 goździków
  • 0,5 kg cukru
  • 700 ml wody
  • zalewa z ananasów
  • 4 słoiki 300 ml
Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów oraz goździki. Gotujemy, często mieszając. Do wyparzonych słoiczków wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną oraz przekładamy kawałkami ananasów. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia. Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako świąteczny kompot.

Vincent van Gogh. Owoce pigwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz