- 3 duże pigwy
- 150 g suszonej żurawiny
- 1 puszka ananasa
- 20 goździków
- 0,5 kg cukru
- 700 ml wody
- zalewa z ananasów
- 4 słoiki 300 ml
Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części, wycinamy gniazda nasienne. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów oraz goździki. Gotujemy, często mieszając. Do wyparzonych słoiczków wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną oraz przekładamy kawałkami ananasów. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy. Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia. Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako świąteczny kompot.
Vincent van Gogh. Owoce pigwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz