- 6 dużych, soczystych cytryn
- 20 goździków
- 500 ml wody
- 4 szklanki cukru
Wszystkie cytryny należy sparzyć gorącą wodą. Trzy cytryny obieramy ze skórki (unikając białej części), samą skórkę wkładamy do garnuszka razem z goździkami i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy cztery szklanki cukru i doprowadzamy do wrzenia. Z trzech cytryn wyciskamy sok (powinno go wyjść około 200 ml) i kiedy tylko syrop cukrowy się zagotuje - dodajemy do niego sok. Gotujemy przez 30-40 minut aż część płynu odparuje. Słoiki wyparzamy, pozostałe trzy cytryny kroimy w plasterki i wkładamy do słoiczków. Zalewamy gorącym syropem, mocno zakręcamy i stawiamy na zakrętce na całą noc. Taka cytrynka jest doskonałym dodatkiem do herbaty lub ciast cytrynowych.
Roy Hodrien. Cytryny w srebrnej misce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz