DYNIA ZE ŚLIWKAMI


  • 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
  • 45 dag cebuli
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 300 ml octu  jabłkowego
  • 1 kg śliwek
  • 2 liście laurowe
  • czubata łyżka soli
  • 20 dag cukru
  • 12 dag rodzynek
  • 1 łyżka gorczycy
Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Cebulę obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, posiekać. Wszystko włożyć do garnka, wlać ocet, zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dynia powinna być półtwarda. Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Razem z liśćmi laurowymi włożyć do dyni. Gotować 2-3 minuty, uważając aby śliwki się nie rozgotowały. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sól, cukier, rodzynki oraz gorczycę. Całość przełożyć do glinianego garnka. Przykryć, odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Raz dziennie zamieszać. Po tygodniu wyjąć liście laurowe. Przełożyć marynatę do wyparzonych słoików. Dokładnie zamknąć.


Théodule-Augustin Ribot. Martwa natura z dynią i śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz