- 1 kg oczyszczonego miąższu dyni
- 45 dag cebuli
- 5-6 ząbków czosnku
- 300 ml octu jabłkowego
- 1 kg śliwek
- 2 liście laurowe
- czubata łyżka soli
- 20 dag cukru
- 12 dag rodzynek
- 1 łyżka gorczycy
Miąższ dyni pokroić w dużą kostkę (o boku ok. 2 cm). Cebulę obrać, pokroić w talarki. Czosnek obrać, posiekać. Wszystko włożyć do garnka, wlać ocet, zagotować. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Dynia powinna być półtwarda. Śliwki umyć, przekroić na pół, wypestkować. Razem z liśćmi laurowymi włożyć do dyni. Gotować 2-3 minuty, uważając aby śliwki się nie rozgotowały. Garnek zdjąć z ognia. Dodać sól, cukier, rodzynki oraz gorczycę. Całość przełożyć do glinianego garnka. Przykryć, odstawić na tydzień w chłodne miejsce. Raz dziennie zamieszać. Po tygodniu wyjąć liście laurowe. Przełożyć marynatę do wyparzonych słoików. Dokładnie zamknąć.
Théodule-Augustin Ribot. Martwa natura z dynią i śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz