- 2 pęczki botwinki (młode, malutkie buraczki ćwikłowe razem z liśćmi)
- 2 nieduże buraki ćwikłowe
- 1 duży pęczek koperku
- 2 duże ząbki czosnku
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 2 cm)
- 3 łyżki soli niejodowanej
- 1 łyżka cukru
- 5 łyżek octu jabłkowego
- ok. 0,5 szklanki przegotowanej wody
Botwinę dokładnie myjemy, usuwamy nadpsute liście, osączamy, siekamy. Buraki szorujemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce jarzynowej. Czosnek obieramy i drobniutko siekamy, chrzan po oskrobaniu ścieramy na drobnej tarce i skrapiamy 1 łyżką octu. Koperek dokładnie płuczemy, osączamy, siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, dodajemy sól, cukier, wodę i resztę octu. Mieszamy dokładnie i napełniamy mieszanką słoiczki, ciasno ugniatając. Po zakręceniu słoiczków mamy dwie możliwości: możemy je postawić na kilka dni w ciepłym miejscu aby rozpoczął się proces kiszenia albo od razu pasteryzować przez 20 minut. Przy kiszeniu pasteryzujemy dopiero po 7-12 dniach.
Phyllis Roewe. Czerwone buraczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz