PIKLE PO ROSYJSKU


  • 2 szklanki drobnych mieszanych grzybów
  • 2 szklanki maleńkich ogórków
  • ocet 6%
  • 1/2 szklanki malutkich pieczarek
  • 2 garści malutkich cebulek
  • mała marchewka, pocięta w gwiazdki lub cieniutkie plasterki
  • kilka różyczek kalafiora
  • 1/4 szklanki drobnej fasoli
  • garść kaparów
marynata:

  • po 6 szklanek wody i octu 10%
  • kilka goździków
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • gałązki estragonu
Marchew, kalafior, fasolę obgotowujemy w osolonej wodzie, grzyby, pieczarki i cebule - bez soli. Ogóreczki zalewamy na kilka godzin octem 6%. Wszystkie składniki osączamy, delikatnie mieszamy, rozkładamy do wyparzonych słoików. Składniki marynaty gotujemy, gorącą zalewamy słoje. Zakręcamy, stawiamy do góry dnem.


Pavel Chmaroff. Ogórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz