OSTRA FASOLKA SZPARAGOWA


  • 700 g zielonej fasolki szparagowej
  • po 2 łyżki orzeszków ziemnych i pistacjowych
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • 3 strączki papryczki chilli
  • po 2 łyżki oleju arachidowego i soku z limonki albo cytryny
  • olej
  • 2 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
Fasolkę ugotować na parze około 10 minut. Następnie odcedzić i pokroić strączki na mniejsze kawałki. Połowę orzeszków ziemnych i pistacji zmiksować, resztę grubo posiekać. Chilli drobno pokroić, wymieszać z sosem sojowym. W rondlu rozgrzać olej i mieszając, obsmażyć osobno posiekany czosnek oraz pokrojoną w pióra szalotkę. Dodać wszystkie orzeszki, smażyć jeszcze chwilkę. Dołożyć fasolkę i mieszając, smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia, dodać papryczki z sosem sojowym. Wymieszać. Doprawić sokiem z limonki i solą.

Jenny Danby. Martwa natura z zieloną fasolką i grzybami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz