KISZONE POMIDORY


  • 2 kg małych twardych pomidorów (najlepiej odmiany o podłużnym kształcie, bo mają twardą skórkę i mało pestek)
  • 10 ząbków czosnku
  • kawałek korzenia chrzanu ok. 3-5 cm
  • koper; baldachy, łodyżki, listki
zalewa:

  • 2 płaskie łyżki soli niejodowanej na 1 litr wody (potrzeba ok. 1-1,5 litra zalewy)
Najlepsze będą pomidory dojrzałe, ale twarde, odmiana o podłużnych owocach. Pomidory umyć, osuszyć. Czosnek i chrzan obrać, chrzan zestrugać na wiórki, koper opłukać. Do wyparzonych słoików na dno nałożyć po 2 ząbki czosnku, trochę kopru i chrzanu, włożyć pomidory - ciasno, ale żeby ich nie zgnieść, na wierzch znów warstwa przypraw.
Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i gorącą zalewamy pomidory. Zakręcamy wyparzonymi nakrętkami i odstawiamy na kilka dni w ciepłe miejsce.

Alain J. Picard. Czajnik do herbaty i pomidory.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz