CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE


  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 75 g otrębów żytnich
  • 250 ml wrzącej wody
  • 15 g soli
  • 75 g siemienia lnianego
  • 75 g ziaren słonecznika
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 125 g maki razowej żytniej
  • 125 g mąki razowej pszennej
  • 500 g ml wody
Otręby zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb posypać otrębami, wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 180 st.C. Chleb piec przez 60 minut. Studzić na kratce.

Krill Datsouk. Chleb i mleko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz