CHLEB WIELOZIARNISTY NA ZAKWASIE
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego
- 75 g otrębów żytnich
- 250 ml wrzącej wody
- 15 g soli
- 75 g siemienia lnianego
- 75 g ziaren słonecznika
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 125 g maki razowej żytniej
- 125 g mąki razowej pszennej
- 500 g ml wody
Otręby zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i wyrobić mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb posypać otrębami, wstawić do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawić na 180 st.C. Chleb piec przez 60 minut. Studzić na kratce.
Krill Datsouk. Chleb i mleko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz