KISZONE RZODKIEWKI

na dwa słoiki po 400 g:

  • 2 pęczki rzodkiewek
  • korzeń chrzanu i liście
  • kawałek imbiru (ok. 4 cm)
  • koperek
  • liście wiśni
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr wody i 1 łyżka soli
Rzodkiewki myjemy, odcinamy łodyżki. Ząbki czosnku obieramy i kroimy na 2-3 części. Słoiki sterylizujemy w piekarniku nagrzanym do 100 st.C lub wyparzamy. Na dnie każdego słoika układamy liść chrzanu, 2 liście wiśni, koperek, czosnek i imbir, rzodkiewki układamy dość ściśle. W połowie słoika powtarzamy przełożenie, liśćmi chrzanu, wiśni, koperkiem, czosnkiem i imbirem. Układamy resztę rzodkiewek i na wierzch ponownie układamy dodatki. Wodę zagotowujemy i dodajemy sól. Studzimy i ciepłą zalewą wypełniamy słoiki i zakręcamy. Gdy rzodkiewki zaczną przybierać różową barwę a zalewa się zabarwi, rzodkiewki są gotowe do jedzenia.

Jeremiah J. White. Rzodkiewka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz