- 4 kg ogórków gruntowych
- 6 czerwonych papryk
- 2 cebule
- gorczyca
- ziele angielskie
- liście laurowe
- papryka suszona w płatkach
- koper (najlepiej suszony)
zalewa:
- 3,5 litra wody
- 0,8 litra octu (10%)
- 600 g cukru białego
- 110 g soli
- 14 słoików
Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia (ogórki zalewamy zimną zalewą). Ogórki umyć, pozostawić w skórkach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki, cebulę w krążki. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, po pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Krótko pasteryzować, ok. 5 minut. Słoiki pozostawić do ostygnięcia.
Robert McBryde. Martwa natura z ogórkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz