OGÓRKI PO KARTUSKU


  • 4 kg ogórków gruntowych
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 cebule
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • papryka suszona w płatkach
  • koper (najlepiej suszony)
zalewa:

  • 3,5 litra wody
  • 0,8 litra octu (10%)
  • 600 g cukru białego
  • 110 g soli
  • 14 słoików
Składniki zalewy wymieszać, zagotować, pozostawić do wystygnięcia (ogórki zalewamy zimną zalewą).  Ogórki umyć, pozostawić w skórkach. Paprykę umyć, pokroić w paseczki, cebulę w krążki. Do słoika wkładać ogórki, paprykę, po pół łyżeczki gorczycy, 1 ziele angielskie, 1 liść laurowy, 1 łyżeczkę suszonych płatków papryki czerwonej. Zalać zimną zalewą. Krótko pasteryzować, ok. 5 minut. Słoiki pozostawić do ostygnięcia.

Robert McBryde. Martwa natura z ogórkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz