- 1 kg ziemniaków
- 35 dag suszonych śliwek
- 2 cebule
- szklanka bulionu (może być z kostki)
- 2 łyżki masła (może być roślinne)
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Śliwki moczyć 30 minut w letniej, przegotowanej wodzie, osaczyć je i pokroić w cienkie plasterki. Cebule posiekać. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. W płaskim rondlu stopić masło, włożyć ziemniaki, dodać cebulę i śliwki, posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Chwilę smażyć, mieszając, posypać posiekaną zieleniną i drobniutko posiekanym czosnkiem, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać jako gorące jarskie danie (lub wykwintny dodatek do pieczonych mięs i drobiu).
Théo van
Rysselberghe. Martwa natura ze śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz