ZIEMNIAKI ZE ŚLIWKAMI


  • 1 kg ziemniaków
  • 35 dag suszonych śliwek
  • 2 cebule
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • 2 łyżki masła (może być roślinne)
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Śliwki moczyć 30 minut w letniej, przegotowanej wodzie, osaczyć je i pokroić w cienkie plasterki. Cebule posiekać. Obrane i umyte ziemniaki pokroić w plastry. W płaskim rondlu stopić masło, włożyć ziemniaki, dodać cebulę i śliwki, posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Chwilę smażyć, mieszając, posypać posiekaną zieleniną i drobniutko posiekanym czosnkiem, zalać gorącym bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać jako gorące jarskie danie (lub wykwintny dodatek do pieczonych mięs i drobiu).

Théo van Rysselberghe. Martwa natura ze śliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz