- 1/2 kg wiśni
- szklanka płynnego miodu lipowego
- 25 dag suszonych śliwek kalifornijskich
- 10 goździków
- 1 litr spirytusu
Wiśnie umyć. Połowę wydrylować. Wszystkie owoce przełożyć do słoja. Zalać miodem, odstawić na 24 godziny, żeby puściły sok. Śliwki opłukać, pokroić w paski. Dodać wiśni. Wsypać goździki. Spirytus wymieszać z 3 szklankami przegotowanej i ostudzonej wody, zalać owoce. Szczelnie zamknąć słój. Odstawić w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Nalewkę przecedzić przez sitko wyłożone papierowym ręcznikiem. Pozostawić do sklarowania. Najlepiej by było, gdyby trunek mógł dojrzewać przez rok.
Jolanta Frankiewicz. Niebieski dzban i wiśnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz