SERNIK DELIKATNY


  • 1 kg tłustego sera twarogowego
  • 9 jaj
  • 3/4 kostki masła
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • esencja waniliowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną blachę i posypaną maką. Powierzchnię wyrównać łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.


Josef de Obidos. Martwa natura z serem, dzbanem i wiśniami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz