- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 9 jaj
- 3/4 kostki masła
- 1-1,5 szklanki cukru
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- esencja waniliowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ser zemleć w maszynce lub przetrzeć przez drobne sitko. Masło roztopić i ostudzić. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem, a następnie wymieszać z serem i masłem. Białka ubić na sztywną pianę, wyłożyć na przygotowaną masę serową, posypać mąką z proszkiem do pieczenia i delikatnie wszystko wymieszać. Wyłożyć masę na blachę wysmarowaną blachę i posypaną maką. Powierzchnię wyrównać łyżką lub nożem maczanym w gorącej wodzie i posypać pokruszonymi orzechami. Upiec w średnio nagrzanym piekarniku.
Josef de Obidos. Martwa natura z serem, dzbanem i wiśniami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz