MAZUREK POMARAŃCZOWY

ciasto:

  • 30 dag mąki krupczatki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 surowe żółtka
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
masa:

  • 50 dag pomarańczy
  • 2 cytryny
  • 10 dag migdałów
  • 40 dag cukru
  • rodzynki
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować prostokątny placek i upiec. Pomarańcze i cytryny starannie wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, odciąć i odrzucić czubki, a miąższ (bez pestek) wraz ze skórką pokroić na ćwiartki i przekręcić przez maszynkę. Włożyć masę owocową do rondla, wlać pół szklanki wody, dodać cukier i, często mieszając, smażyć na małym ogniu. gdy stanie się przejrzysta, zestawić rondel z ognia, dodać drobno posiekane migdały i wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na placku, przybrać bakaliami.

Sławomir Szyliński. Pomarańcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz