ciasto:
- 30 dag mąki krupczatki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 3 surowe żółtka
- cukier waniliowy
- skórka otarta z cytryny
masa:
- 50 dag pomarańczy
- 2 cytryny
- 10 dag migdałów
- 40 dag cukru
- rodzynki
Z podanych składników szybko zagnieść ciasto, włożyć je na 30 minut do lodówki. Ze schłodzonego ciasta uformować prostokątny placek i upiec. Pomarańcze i cytryny starannie wyszorować pod bieżącą ciepłą wodą, odciąć i odrzucić czubki, a miąższ (bez pestek) wraz ze skórką pokroić na ćwiartki i przekręcić przez maszynkę. Włożyć masę owocową do rondla, wlać pół szklanki wody, dodać cukier i, często mieszając, smażyć na małym ogniu. gdy stanie się przejrzysta, zestawić rondel z ognia, dodać drobno posiekane migdały i wymieszać. Przygotowaną masę rozsmarować na placku, przybrać bakaliami.
Sławomir Szyliński. Pomarańcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz