WARKOCZ WIELKANOCNY



  • 50 dag mąki
  • 5 dag margaryny
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag drożdży
  • 4 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
Przygotować rozczyn z połowy szklanki letniego mleka, drożdży i łyżeczki cukru. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn, posypać go mąką i pozostawić w ciepłym miejscu. W rondelku rozpuścić, a następnie ostudzić margarynę. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajo, resztę cukru, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, mleko i margarynę. Wyrabiać ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. Następnie przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 części. Uformować z nich długie wałki i zapleść w warkocz. Na blasze posmarowanej tłuszczem ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce. Znowu pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować ciasto rozbitym jajem i piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 st. C. Warkocz wielkanocny jest rodzajem wykwintnej bułki. Podaje się go do przekąsek.


Piotr Stachiewicz. Dziewczyna z baziami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz