MAKARON Z BROKUŁAMI


  • 250 g włoskiego makaronu penne
  • 300 g brokułów
  • 50-80 ml oliwy
  • 3 posiekane ząbki czosnku 
  • spora szczypta kruszonego chili
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo tarty parmezan
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chili i łodygi brokułów, smażyć i mieszać przez 3 minuty. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i mieszać. Po chwili dodać 3 łyżki wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzić makaron, dodać na patelnię z brokułami, zamieszać. Makaron podawać posypany pieprzem i parmezanem.

Iwona Zawadzka. Wielkie brokuły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz