- 250 g włoskiego makaronu penne
- 300 g brokułów
- 50-80 ml oliwy
- 3 posiekane ząbki czosnku
- spora szczypta kruszonego chili
- sól
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeżo tarty parmezan
Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić czosnek, chili i łodygi brokułów, smażyć i mieszać przez 3 minuty. Dodać różyczki kwiatów, smażyć i mieszać. Po chwili dodać 3 łyżki wody z makaronu, mieszać, zostawić na chwilę pod przykryciem. W tym czasie odcedzić makaron, dodać na patelnię z brokułami, zamieszać. Makaron podawać posypany pieprzem i parmezanem.
Iwona Zawadzka. Wielkie brokuły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz