KMINKÓWKA - WÓDKA "NA SZYBKO"


  • 1/2 spirytusu (95%)
  • 1/4 l wody
  • 1/4 kg cukru
  • 1 kopiasta łyżka świeżego zielonego kminku.
Niezupełnie dojrzałe nasienie kminku opłukać i osączyć na sicie. Wodę zagotować z cukrem, schłodzić, wymieszać ze spirytusem. wlać do słoja i dosypać kminek. Słój zamknąć i pozostawić na 5-6 dni. Po tym okresie zlać wódkę do butelek przez lejek z watą. Wódka powinna mieć ładny zielonkawy kolor. Kminkówkę można przyrządzać z olejku kminkowego: zagotować cukier z wodą, schłodzić, zmieszać ze spirytusem i olejkiem. Na koniec przefiltrować do butelek.

Balthus de Rola. Martwa natura z kieliszkiem wódki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz