PASCHA
- 25 dag tłustego twarogu
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 5 łyżek gęstej śmietany kremówki
- 7 dag migdałów
- po 3 dag skórki pomarańczowej i rodzynek
- pergamin lub folia aluminiowa do przykrycia
Rodzynki umyć i moczyć 15 minut w letniej wodzie, skórkę pomarańczową drobno pokroić, migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i grubo posiekać. Ser utrzeć drewnianą łyżką na puszystą masę, dodając po łyżce masło, połączyć ze śmietaną i bakaliami, dokładnie wymieszać. Włożyć masę do wypłukanej zimną wodą miseczki, przykryć odpowiednio przyciętym płatkiem pergaminu (lub folii aluminiowej), wstawić na 4-5 godzin do lodówki. Na godzinę przed podaniem zanurzyć miskę na kilka sekund w naczyniu z bardzo gorącą wodą, podważyć ostrym nożem brzegi i wyjąć paschę na ozdobny talerz. Przechowywać w lodówce.
Jacek Yerka. Wielkanoc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz