KOLANKA Z PESTO I ZIELONYMI WARZYWAMI

  • 300 g makaronu kolanka
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 100 g brokułów
  • 1 cukinia
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki parmezanu
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
Przygotowujemy pesto: miksujemy bazylię, czosnek, parmezan, orzechy i oliwę, aż powstanie jednolity sos. Przyprawiamy i odstawiamy. W dużym rondlu gotujemy makaron 6 minut. Dodajemy fasolkę, po 1 minucie wrzucamy pozostałe warzywa i gotujemy kolejne 2 minuty, odcedzamy. Wkładamy makaron i warzywa do rondla, dodajemy pesto. Podgrzewamy na małym ogniu 1 minutę, delikatnie mieszając. Podajemy udekorowane listkami bazylii.

Jan Van Kessel. Owoce i warzywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz