SŁODKA MARYNATA ZE ŚLIWEK

  • śliwki
zalewa (na 1 litr wody):
  • 1 kg cukru
  • szczypta soli
  • goździki
  • cynamon
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka kwasku cytrynowego
Na słodką marynatę przeznacza się śliwki węgierki dojrzałe, jędrne. Ze śliwek trzeba zmyć woskowy nalot. W tym celu należy rozpuścić łyżeczkę sody jadalnej w 2 litrach wody i w tym roztworze śliwki umyć, spłukać zimną wodą. Śliwki można pozostawić w całości lub pokroić na połówki oddzielając pestki. Śliwki ułożyć w słojach, zalać gorącą zalewą przygotowaną z wody z dodatkiem cukru, kwasku cytrynowego i soli, dodać przyprawy, słoje zamknąć i wstawić do pasteryzacji (na 20 minut opakowanie o pojemności 1 litra, opakowanie mniejsze pasteryzować o 5 minut krócej).


Paul S. Brown. Śliwki i gruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz