JESIENNA SAŁATKA OWOCOWA

Soczyste i winne jabłka, dojrzałe gruszki obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Myjemy dojrzałe sliwki i usuwamy pestki. Owoce kroimy ostrym nożem w średniej wielkości kosteczkę. Pokrojone owoce przekładamy do salaterki, dodajemy umyte winogrona, cukier puder, a następnie skrapiamy wszystko cytrynowym sokiem, aby owoce nie straciły koloru, a nabrały delikatnego aromatu. I jeszcze garść posiekanych orzechów włoskich, trochę białego wina. Proporcje do tej sałatki zależą od decyzji gospodyni, można dać więcej jabłek czy gruszek, w zależności od naszych upodobań. Sałatka jest najsmaczniejsza, gdy damy jabłka, gruszki, śliwki w jednakowych ilościach, a winogron dwa razy tyle co jabłek i po lekkim ochłodzeniu w lodówce.

Ewa Jabłońska. Jesienny pejzaż. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz