KWASIMY OWOCE I WARZYWA

Aby kwaszonki udały się, trzeba przestrzegać pewnych zasad:
  • do kwaszonek najlepsze są granki kamienne polewane, naczynia drewniane wykonane z niesmolistego drewna, opakowania szklane
  • wszystkie naczynia przed użyciem muszą być dokładnie umyte i wyparzone. Szczególnie starannie trzeba myć beczki, a jeszcze lepiej dokonać siarkowania, co zniszczy wszystkie drobnoustroje
  • produkty przeznaczone do kwaszenia muszą być czyste, zdrowe, jędrne
  • dobrze jest wyprazyć sól na suchej blasze w piekarniku przed dodaniem jej do kwaszonki
  • do kwaszonek dodaje się też czasem cukier, miód, a nawet mąkę żytnią - co ma przyspieszyć fermentację mlekową. Dodatek jabłek lub marchwi do kapusty przyśpiesza kwaszenie.
Paweł Wróbel. Kiszenie kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz