ZIOŁA NA OBIAD I KOLACJĘ


Modne u nas śródziemnomorskie lub orientalne potrawy zyskują swój niepowtarzalny aromat dzięki doborowi odpowiednich ziół. Można je z powodzeniem zasadzić w domowym ogródku.
  • BAZYLIA świetnie komponuje się z sałatkami; dodaje się ją również do sosów, ryb, drobiu, twarogu.
  • CZĄBER przydaje smaku potrawom z fasoli, ryb, ziemniaków, marynatom i zapiekankom.
  • ESTRAGON stosuje się do sałatek, zup, mięs, drobiu, ryb, sosów, kwaszonej kapusty i ogórków.
  • LUBCZYK poprawia smak rosołu, zup jarzynowych, sosów i mięs.
  • MAJERANEK nadaje aromat baraninie, wieprzowinie, drobiu, flakom, potrawom z grochu, fasoli, kapusty; stosuje się go przy wypieku razowego chleba.
  • SZAŁWIA jest doskonała do tłustych mięs, drobiu, dziczyzny, ryb, ziemniaków, klusek, pizzy.
  • MIĘTĘ  dodaje się do sałatek, past serowych, baraniny, wieprzowiny, wołowiny, napojów orzeźwiających.
  • TYMIANEK podkreśla aromat i smak sałatek, zup, mięs, dziczyzny, ryb, ziemniaków, pizzy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz