FONEKUŁ ZAPIEKANY (1)


·        250 g fonekułu
·        pół cebuli
·        1 nieduży pomidor
·        2 łyżki wytrawnego czerwonego wina
·        30 g mozarelli
·        olej
·        przecier pomidorowy
·        1 łyżeczka tartego parmezanu
Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 minut w osolonym wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju, dodać sparzony wrzątkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino, pieprz. Dusić razem 5 minut na małym ogniu. Fenkuły włożyć do naczynia żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę i posypać parmezanem (lub innym ostrym serem żółtym), piec 35 minut w temperaturze 200°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz