·
250 g fonekułu
·
pół cebuli
·
1 nieduży pomidor
·
2 łyżki wytrawnego czerwonego
wina
·
30 g mozarelli
·
olej
·
przecier pomidorowy
·
1 łyżeczka tartego parmezanu
Fenkuły pokroić na ćwiartki i gotować 8 minut w osolonym
wrzątku, odcedzić. Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na 1 łyżeczce oleju, dodać
sparzony wrzątkiem, obrany i pokrojony pomidor, 1 łyżeczkę przecieru, wino,
pieprz. Dusić razem 5 minut na małym ogniu. Fenkuły włożyć do naczynia
żaroodpornego, zalać sosem, na wierzchu położyć pokrojoną w plasterki mozarellę
i posypać parmezanem (lub innym ostrym serem żółtym), piec 35 minut w
temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz