LIN PO GÓRALSKU
- 1 kg lina
- 1 pęczek dymki
- mleko
- 5 dag masła
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- sól, sok cytrynowy
sos pomidorowy:
- 1 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na mniejsze cząstki
- 2 cebule pokrojone na kawałki
- szczypta tymianku lub bazylii (najlepsza oczywiście jest świeża)
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Zrób sos: rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i pogrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję puree. Przygotuj rybę: namocz pokrojone dymki przez godzinę w mleku, a potem usmaż je na maśle (2-3 minuty). Dodaj do sosu pomidorowego, ugotuj. Sprawioną i umytą rybę pokrój w cienkie dzwonka, posól, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na złoto. Włóż do żaroodpornej formy, polej sosem, zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 200 st.C. Podawaj z ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz