LIN PO GÓRALSKU

  • 1 kg lina
  • 1 pęczek dymki
  • mleko
  • 5 dag masła
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • sól, sok cytrynowy
sos pomidorowy:
  • 1 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych na mniejsze cząstki
  • 2 cebule pokrojone na kawałki
  • szczypta tymianku lub bazylii (najlepsza oczywiście jest świeża)
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Zrób sos: rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę, dorzuć pozostałe składniki i pogrzewaj, aż pomidory się rozgotują. Przetrzyj mieszaninę przez sito i duś na małym ogniu, aż sos uzyska konsystencję puree. Przygotuj rybę: namocz pokrojone dymki przez godzinę w mleku, a potem usmaż je na maśle (2-3 minuty). Dodaj do sosu pomidorowego, ugotuj. Sprawioną i umytą rybę pokrój w cienkie dzwonka, posól, skrop sokiem z cytryny, obtocz w mące i usmaż na złoto. Włóż do żaroodpornej formy, polej sosem, zapiekaj ok. 15 minut w temperaturze 200 st.C. Podawaj z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz