·
4 cykorie
·
2 łyżki miodu
·
1 duża cytryna
·
2 łyżki masła
·
pieprz
Z cytryny wyciśnij sok. Cykorię obierz z
wierzchnich listków, umyj, dokładnie osusz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń
głąby, uważając, aby połówki się nie rozpadły. Na patelni o grubym dnie roztop
masło. Dodaj miód, wymieszaj. Wrzuć na patelnię połówki cykorii i obracaj je,
żeby z każdej strony pokryły się miodową glazurą. Dodaj sok z cytryny, odrobinę
pieprzu i soli. Duś pod przykryciem do czasu, aż cykoria zmięknie. Jeżeli
będzie się przypalać, dolej odrobinkę wody. Na koniec sos na patelni powinien
być jak gęsty syrop. Podawaj cykorię polaną tym syropem jako dodatek do innych
dań.
Dobra cykoria ma zupełnie białe liście,
bladożółte na końcach. Kiedy listki na końcach są zielone, możemy być pewni, że
warzywo będzie za gorzkie i po prostu niesmaczne. Cykoria jest doskonała do
zimowych sałatek, ale można ją również podawać na ciepło. Trzeba jednak
pamiętać, aby do gotowania nie używać aluminiowych czy żelaznych garnków, bo
wtedy zrobi się czarna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz