CYKORIA DUSZONA W MIODZIE

·        4 cykorie
·        2 łyżki miodu
·        1 duża cytryna
·        2 łyżki masła
·        pieprz
Z cytryny wyciśnij sok. Cykorię obierz z wierzchnich listków, umyj, dokładnie osusz i przekrój wzdłuż na pół. Usuń głąby, uważając, aby połówki się nie rozpadły. Na patelni o grubym dnie roztop masło. Dodaj miód, wymieszaj. Wrzuć na patelnię połówki cykorii i obracaj je, żeby z każdej strony pokryły się miodową glazurą. Dodaj sok z cytryny, odrobinę pieprzu i soli. Duś pod przykryciem do czasu, aż cykoria zmięknie. Jeżeli będzie się przypalać, dolej odrobinkę wody. Na koniec sos na patelni powinien być jak gęsty syrop. Podawaj cykorię polaną tym syropem jako dodatek do innych dań.
Dobra cykoria ma zupełnie białe liście, bladożółte na końcach. Kiedy listki na końcach są zielone, możemy być pewni, że warzywo będzie za gorzkie i po prostu niesmaczne. Cykoria jest doskonała do zimowych sałatek, ale można ją również podawać na ciepło. Trzeba jednak pamiętać, aby do gotowania nie używać aluminiowych czy żelaznych garnków, bo wtedy zrobi się czarna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz