CUKINIA Z OLEJEM Z PESTEK DYNI

·        1 cukinia średnia
·        1 cebula
·        3 ząbki czosnku
·        4 łyżki oleju z pestek dyni
·        2 łyżki masła
·        garść pestek dyni i słonecznika
·        sól, pieprz
·        zioła: tymianek, majeranek, oregano (najlepiej świeże)
·        ew. parmezan do posypania
·        ew. ½ szklanki białego wina
Cebulę obrać i pokroić drobno, zeszklić na maśle. Dodać 3/4 pokrojonej w kostkę cukini i smażyć chwilę z dodatkiem oleju z pestek dyni. Wcisnąć do tego czosnek (albo dodać drobno posiekany), wrzucić ziarna słonecznika i dyni, a także tymianek (inne zioła, jeśli świeże można dodać już na talerzu, jeśli suszone, to też dodajemy teraz). Smażymy to wszystko mieszając przez 3 minuty, następnie przykrywamy i dusimy 8 minut (jeśli mamy białe wino, to można dolać, jeśli nie, to i tak udusi się w soku z cukini). Pozostałą 1/3 cukini kroimy w drobne słupki i wrzucamy na patelnię na 5 minut przed końcem duszenia. Przy okazji całość mieszamy. Na talerzu danie posypujemy świeżym majerankiem, albo oregano (lub parmezanem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz