·
1 cukinia średnia
·
1 cebula
·
3 ząbki czosnku
·
4 łyżki oleju z pestek dyni
·
2 łyżki masła
·
garść pestek dyni i słonecznika
·
sól, pieprz
·
zioła: tymianek, majeranek,
oregano (najlepiej świeże)
·
ew. parmezan do posypania
·
ew. ½ szklanki białego wina
Cebulę obrać i pokroić drobno, zeszklić na maśle. Dodać 3/4
pokrojonej w kostkę cukini i smażyć chwilę z dodatkiem oleju z pestek dyni.
Wcisnąć do tego czosnek (albo dodać drobno posiekany), wrzucić ziarna
słonecznika i dyni, a także tymianek (inne zioła, jeśli świeże można dodać już
na talerzu, jeśli suszone, to też dodajemy teraz). Smażymy to wszystko
mieszając przez 3 minuty, następnie przykrywamy i dusimy 8 minut (jeśli mamy
białe wino, to można dolać, jeśli nie, to i tak udusi się w soku z cukini).
Pozostałą 1/3 cukini kroimy w drobne słupki i wrzucamy na patelnię na 5 minut
przed końcem duszenia. Przy okazji całość mieszamy. Na talerzu danie posypujemy
świeżym majerankiem, albo oregano (lub parmezanem).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz