CHŁODNIK LITEWSKI (2)

  • szklanka kiszonego barszczu
  • szklanka śmietany
  • 2 szklanki kwaśnego mleka (lub maślanki albo naturalnego jogurtu)
  • pęczek posiekanego szczypiorku
  • pęczek posiekanego koperku
  • świeży ogórek
  • sól, cukier
  • ew. pęczek umytych i pokrojonych w cienkie paseczki rzodkiewek
  • ew. jajka
Barszcz łączymy ze śmietaną i kwaśnym mlekiem. Dodajemy szczypiorek i koperek, obrany i pokrojony w kosteczkę świeży ogórek. całość solimy do smaku. Dodajemy szczyptę cukru. Można też dodać rzodkiewki. Chłodnik mieszamy i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Do chłodnika, przed podaniem go, możemy dodać ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki jajka. Chłodnik powinien być łagodnie kwaskowaty i zimny. Jest to oczywiście jeden z wielu przepisów na chłodnik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz