ZUPA MELONOWA Z IMBIREM


Zupa melonowa z imbirem

·        1 zielony melon (ok 750 g)

·        60 g obranego imbiru

·        3,5 szklanki wody

·        100 g cukru

·        320 g makaronu ryżowego

·        sok z 2 limonek lub cytryn

Melona obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i zmiksować w malakserze. Trzymać w chłodnym miejscu. Imbir cienko pokroić i połowę zagotować w wodzie i połowie cukru aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć płomień, dodać makaron i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wlać do miski, wyjąć imbir i ostudzić. W rondelku zagotować resztę cukru i imbiru z sokiem aż powstanie gęsty sos. Zdjąć z ognia i ostudzić, wyjąć imbir. Wstawić do lodówki. Przelać zupę do miseczek, które należy wstawić do większych, napełnionych lodem. Na wierzch kładziemy makaron, polewamy sosem limonkowo-imbirowym. Przybrać miętą. podawać z imbirowymi ciasteczkami do maczania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz