Zupa melonowa z imbirem
·
1 zielony melon (ok 750 g)
·
60 g obranego imbiru
·
3,5 szklanki wody
·
100 g cukru
·
320 g makaronu ryżowego
·
sok z 2 limonek lub cytryn
Melona obrać, usunąć pestki, miąższ pokroić w kostkę i
zmiksować w malakserze. Trzymać w chłodnym miejscu. Imbir cienko pokroić i
połowę zagotować w wodzie i połowie cukru aż cukier się rozpuści. Zmniejszyć
płomień, dodać makaron i gotować 5 minut. Zdjąć z ognia, wlać do miski, wyjąć imbir
i ostudzić. W rondelku zagotować resztę cukru i imbiru z sokiem aż powstanie
gęsty sos. Zdjąć z ognia i ostudzić, wyjąć imbir. Wstawić do lodówki. Przelać
zupę do miseczek, które należy wstawić do większych, napełnionych lodem.
Na wierzch kładziemy makaron, polewamy sosem limonkowo-imbirowym. Przybrać
miętą. podawać z imbirowymi ciasteczkami do maczania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz