SZWEDZKI GLÖGG

Najlepszy szwedzki patent na rozgrzewkę. Obok szklanki należy położyć łyżeczkę do wyławiania migdałów.
  • 1 sparzona pomarańcza
  • 1 kawałek imbiru
  • po 1 l wytrawnego i słodkiego czerwonego wina
  • 1 szklanka słodkiego wermutu
  • 1 łyżka angostury (gorzkiej wódki)
  • 20 dag rodzynek
  • nieco kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 nieduży kawałek cynamonu
  • 150 ml wódki
  • 20 dag cukru
  • 20 dag obranych migadłów
Pomarańczę pokrój w plasterki. Obierz imbir. Połącz wino wytrawne ze słodkim, dodaj wermut, angosturę, rodzynki, pomarańczę, kardamon, goździki, imbir i cynamon. Przykryj, odstaw na 12 godzin. Dodaj wódkę i cukier, zagotuj, mieszając. Wsyp migdały, pij od razu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz