PILAW CYNAMONOWY Z BAKŁAŻANEM

  • 1 średni bakłażan
  • 3 łyzki oliwy
  • sól, pieprz
  • 1 posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • nieco kardamonu
  • 1 czerwona paryczka chili, oczyszczona i posiekana
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • 40 dag ryżu długoziarnistego
  • 5 dag pistacji
Rozgrzej piekarnik do 250 st.C. Pokrój bakłażana w centymetrową kostkę, przełóż do miski, skrop 2/3 oliwy, wymieszaj, przypraw solą i pieprzem, jeszcze raz wymieszaj. Przesyp na blachę wyłożoną pergaminem, piecz 10 minut na najwyższym poziomie piekarnika. Wyjmij, ostudź, zmniejsz temperaturę piekarnika do 50-70 stopni. Na pozostałej oliwie zeszklij cebulę, dodaj czosnek, a po chwili wlej bulion. Wrzuć cynamon, anyż, kardamon, chili i rodzynki, dodaj miód, zagotuj. Teraz wsyp ryż, doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i szczelnie przykryj. garnek z ryżem włóż do ciepłego piekarnika i pozostaw, aby ryż "doszedł" (możesz też zawinąć garnek w kołdrę lub ciepły koc). Gotowy ryż spulchnij widelcem, wymieszaj z bakłażanami, posyp pistacjami i podawaj.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz