- 90 dag kwaśnych jabłek
- 1/8 l rumu
- 20 dag masła
- 20 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 12-15 dag orzechów włoskich
- 10 dag gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej
Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej rumem, poczekaj chwilę. Masło utrzyj z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawaj jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połącz z masą maślaną. Dodaj posiekane orzechy oraz osączone jabłka i jeszcze raz wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Nasmaruj masłem tortownicę, wlej ciasto, piecz 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozwól, aby upieczone ciasto "odpoczęło" przez 10 minut, a potem okrój je nożem i wyjmij z formy. Ostudź zupełnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową (możesz np. zrobić kratkę).
Paul Cezanne. Martwa natura z ciastem kakaowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz