CIASTO JABŁKOWO-CYNAMONOWE

  • 90 dag kwaśnych jabłek
  • 1/8 l rumu
  • 20 dag masła
  • 20 dag cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 12-15 dag orzechów włoskich
  • 10 dag gorzkiej czekolady lub polewy czekoladowej
Obierz jabłka, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Przełóż do miski, polej rumem, poczekaj chwilę. Masło utrzyj z cukrem, a gdy powstanie puszysta masa, kolejno dodawaj jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połącz z masą maślaną. Dodaj posiekane orzechy oraz osączone jabłka i jeszcze raz wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Nasmaruj masłem tortownicę, wlej ciasto, piecz 45 minut na środkowym poziomie piekarnika. Pozwól, aby upieczone ciasto "odpoczęło" przez 10 minut, a potem okrój je nożem i wyjmij z formy. Ostudź zupełnie, wierzch udekoruj polewą czekoladową (możesz np. zrobić kratkę).

Paul Cezanne. Martwa natura z ciastem kakaowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz