CYNAMONOWA SZRLOTKA Z KRUSZONKĄ
ciasto:
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 10 dag zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki lodowatej wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny lub octu jabłkowego
nadzienie:
- 1,7 kg kwaskowatych jabłek, obranych, oczyszczonych z pestek i pokrojonych w cienie cząstki
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki stopionego masła
kruszonka:
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki białego cukru
- 1/4 szklanki białego cukru
- 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 6 łyżek zimnego masła pokrojonego na wiórki
ew. dodatek:
Zrób ciasto: wymieszaj mąkę z solą i cukrem. Dodaj masło, szybko zagnieć palcami. Wodę wymieszaj z sokiem cytrynowym lub octem jabłkowym, skrop ciasto, szybko wyrób za pomocą widelca. zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę na tartę, lekko unosząc brzegi. Ponownie włóż do lodówki. Przygotuj nadzienie: wszystkie składniki wymieszaj w misce. Zrób kruszonkę: wymieszaj 5 pierwszych składników. Wsyp do blendera dodaj masło i miksuj pulsacyjnie, aż zobaczysz, że powstanie mieszanina przypominająca konsystencją wilgotny piasek. Przełóż jabłka na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku, ułóż je na wyjętym z lodówki kruchym spodzie, pozostawiając trochę wolnego miejsca przy brzegach formy. Równomiernie posyp jabłka i wolne brzegi kruszonką, piecz około 40 minut, aż kruszonka się przyrumieni. Jeśli zobaczysz, że zaczyna się przypalać, przykryj ciasto pergaminem. Zmniejsz temperaturę do 170 st.C i piecz, aż jabłka będą zupełnie miękkie - jeszcze 40 minut. Ciasto pozostaw, aby trochę przestygło. najlepsze jest ciepłe, z lodami waniliowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz