PĄCZUSIE

  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie suszonych drożdży
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • po 1/4 szklanki rodzynek i orzeszków piniowych
  • 1 duże lekko ubite jajko
  • olej
  • 1.5 szklanki miodu
  • 1 łyżka cynamonu
Wymieszaj 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem. Wsyp drożdże, ponownie wymieszaj, aż się rozpuszczą. Odstaw na 5-6 minut, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszaj mąkę z solą, pośrodku zrób dołek i włóż do niego rodzynki i orzeszki, a potem wlej jajko i 1 łyżkę oleju. Następnie wlej 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oraz rozrobione drożdże, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Przykryj miskę z ciastem folią i ręcznikiem, odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Do szerokiego rondla wlej tyle oleju, aby sięgał do 5 cm wysokości. Rozgrzej olej do temperatury 180st.C i wkładaj do niego nieduże porcje ciasta. Smaż około 5 minut, odwracając pączucie od czasu do czasu, aby przyrumieniły się równomiernie. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Wymieszaj miód z 3/4 szklanki wody i cynamonem. Zagotuj, zdejmij z ognia. W ciepłym syropie zanurz na chwilę pączusie, wyłów je i przełóż na półmisek. Pozostały syrop podawaj oddzielnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz