SAJGONKI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I WARZYWAMI


·        1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

·        1/4 małej czerwonej papryki

·        1/4 małej żółtej papryki

·        1/4 małej zielonej papryki

·        1/2 małej cukinii

·        1 średnia marchewka

·        2 łyżeczki suszonego lubczyku

·        duża garść kiełków fasoli mung ze słoiczka

·        ½ średniej cebuli

·        3-4 liście kapusty pekińskiej

·        2 małe pomidory

·        sos sojowy

·        papier ryżowy

·        olej

·        sól

·        pieprz

Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Studzimy. Kaszę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz drobno posiekaną kapustą. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli mung , doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy przez 1-2 sekundy w wodzie, nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz