·
1/2 szklanki kaszy
jęczmiennej
·
1/4 małej
czerwonej papryki
·
1/4 małej żółtej
papryki
·
1/4 małej zielonej
papryki
·
1/2 małej cukinii
·
1 średnia
marchewka
·
2 łyżeczki
suszonego lubczyku
·
duża garść kiełków
fasoli mung ze słoiczka
·
½ średniej cebuli
·
3-4 liście kapusty
pekińskiej
·
2 małe pomidory
·
sos sojowy
·
papier ryżowy
·
olej
·
sól
·
pieprz
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cukinię dokładnie
myjemy, wydrążamy miękki miąższ, ścieramy na tarce o dużych oczkach, przesmażamy
razem z marchewką na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego. Papryki myjemy, oczyszczamy
z gniazd nasiennych, kroimy na cienkie paski o długości około 0,5 cm, dodajemy
do marchewki i cukinii i smażymy razem jeszcze 3-4 minuty. Studzimy. Kaszę
gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, dokładnie odcedzamy, dodajemy do
warzyw wraz z roztartym w dłoni lubczykiem, obraną i pokrojoną w drobną kostkę
cebulą oraz drobno posiekaną kapustą. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w
bardzo drobną kostkę, dodajemy do pozostałych składników wraz z kiełkami fasoli
mung , doprawiamy do smaku pieprzem i sosem sojowym. Papier ryżowy moczymy
przez 1-2 sekundy w wodzie, nakładamy farsz, zwijamy sajgonki i smażymy ze
wszystkich stron na rozgrzanym oleju.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz