SYROP CYNAMONOWY

  • 1,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 3 laski cynamonu
  • 3 plasterki korzenia imbiru (o grubości 5 mm)
  • 1 platerek cytryny
  • ew. pokrojony na kawałeczki ananas lub melon
Wszystkie składniki włóż do rondla i mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, dopóki cukier się nie rozpuści. Zagotuj, zmniejsz ogień i podgrzewaj ok.10 minut, aby syrop zgęstniał i nabrał aromatu. Do takiego syropu możesz potem wrzucić obranego i pokrojonego na kawałeczki świeżego ananasa lub melona, podgrzewać 7-8 minut, a potem ostudzić, przykryć, wstawić na 2 godziny ( a najlepiej na całą noc) do lodówki i podać na desrer. Poza tym syropu cynamonowego używa się do nasączania ciast, do drinków, do polewania budyniów, sufletów i lodów. Nie jest trwały - w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiku, można go przechowywać jakieś 3-4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz