PRZYPRAWA INDYJSKA

  • 2 łyżki nasion kuminu
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 2 łyżki nasion kardamonu
  • 2 łyżki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 duża połamana laska cynamonu
  • 1 łyżeczka goźdzuków
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatałowej
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
Rozgrzej rondel o grubym dnie i wrzuć do niego kumin (kamun), kolendrę, kardamon, pieprz, cynamon i goździki. Praż na niewielkim ogniu, aż przyprawy zaczną mocno pachnieć i wyraźnie ściemnieją (ok. 10 minut). Wtedy wyjmij je z rondla i ostudź, a następnie zmiel w młynku do kawy lub utłucz w moździerzu. Dodaj gałkę muszkatołową i pokruszony szafran. W szczelnie zamkniętym pojemniczku przyprawę możesz przechowywać (w chłodnym miejscu) do 3 miesięcy. Stosuje się do dań kuchni orientalnej, zwłaszcza indyjskiej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz