SAŁATKA Z TUŃCZYKA

  • 40 dag surowego tuńczyka
  • 4 dag uprażonego na patelni sezamu
  • pokruszony czarny pieprz
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 8 dag suszonych pomidorów
  • 6-7 dag rukoli
  • 80 ml oliwy
  • 10 ml octu balsamicznego (najlepiej aromatyzowanego figami)
  • gruba sól morska
Tuńczyka umyj, osusz, skrop oliwą, optocz w ziarnach uprażonego sezamu, czarnym pieprzu i posiekanym tymianku. Obsmaż na patelni teflonowej (bez tłuszczu), pamiętając, że ryba ma być usmażona tylko z wierzchu, mięso w środku ma pozostać czerwone. Po ostudzeniu pokrój tuńczyka w poprzek włókien w cieniutkie plasterki, ułóż na talerzu, udekoruj rukolą i suszonymi pomidorami. Skrop oliwą i octem balsamicznym, troszkę posól.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz